Historia

  1. Beskriv skapelseberättelsen i kristendomen (Bibeln), judendomen (Torarullarna) och islam (Koranen).
  2. Jämför skapelseberättelsen i kristendomen, judendomen och islam med skapelseberättelsen från en annan religion tex hinduismen. Vilka likheter och skillnader hittar du i skapelseberättelserna?
4. Hur har människan utvecklats från för 6 miljoner år sedan och fram till idag? Beskriv de olika arterna som funnits tidigare och berätta vilka egenskaper de hade.
5. Vilka olika källor (bevis) har man till att veta att människan har utvecklats enligt evolutionen från människoapa till den moderna människan?
6. Vi har gjort ett fynd i östra Afrika av ett skelett, några stenyxor samt benbitar med skärmärken på. Vad skulle dessa fynd kunna tolkas som? På vilket sätt är din tolkning av dessa fynd trovärdig?

Om du inte kan se bilderna här. Hittar du dem genom att klicka på följande länkar:

Skelett

Stenyxor

Benbitar

Kunskapskrav

Religion

                                    E                                        C                                                    A

Du har grundläggande kunskaper om kristendomen, judendomen och islams skapelseberättelse och visar det genom att beskriva den utifrån religionens heliga skrift. Du har goda kunskaper om kristendomen, judendomen och islams skapelseberättelse och visar det genom att förklara och visa på samband mellan de olika religionernas heliga skrifter. Du har mycket goda kunskaper om kristendomen, judendomen och islams skapelseberättelse och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring de olika religionernas heliga skrifter.
Du kan föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan kristendomen, judendomen,islams skapelseberättelser och någon annan religion. Du kan föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan kristendomen, judendomen, islams skapelseberättelser och någon annan religion. Du kan föra välutvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan kristendomen, judendomen, islams skapelseberättelser och någon annan religio

Historia

                                        E                                            C                                                 A

Du kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans. Du kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans. Du kan använda historiskt källmaterial för att dra välutvecklade och väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Du har grundläggande kunskaper om människans tidiga historia. Du har goda kunskaper om människans tidiga historia. Du har mycket goda kunskaper om människans tidiga historia.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s