”Vad är religion”?

”Vad är religion”?

Buddhism, Hinduism, Islam, Judendom, och Kristendom brukar kallas för de fem världsreligionerna, eftersom de har flest utövare och är spridda över alla världsdelar. Det har inte alltid varit så! Till exempel så kom kristendomen till Sverige för ca 1000 år sedan, och då hade människorna som bodde här en annan religion som vi idag kallar för ”asatron”. Men vad är egentligen religion?

Utifrån en judisk, kristen eller muslimsk utgångspunkt så kan man kanske tänka sig att tron på en gud är det som är grunden för att något ska kunna kallas för religion, men i många kulturer är inte dyrkan av en Gud det mest viktiga. T ex inom Buddhismen så har Gud ingen stor betydelse. I andra religioner, t ex Hinduismen, finns det flera Gudar. Vad kan man då säga att religion är?

 

Alltings början…

I varje kultur och religion som uppstått under människans utveckling och spridning över jorden har efterhand egna berättelser som svarat på de här ”ursprungsfrågorna” — Hur har livet kommit till? I tusentals år berättade de äldre om detta för barnen vid elden – i grottan, i skogen eller vid havsstranden. Några av de här berättelserna skrevs ner långt senare. På så sätt vet vi hur en del människor förr trodde att världen skapats.

Idag kallar vi dessa kvarlevade berättelser för myter. Myter om hur jorden och människorna skapats kallas ”skapelseberättelse”. En del av myterna lever fortfarande kvar och är grunden i de olika världsreligionerna, medan andra har omprövats genom forskning och vetenskapliga undersökningar.

 

Religion ger svar på svåra frågor

Något förenklat kan man säga att religion inte kan likställas med en speciell lära, utan är snarare är ett förhållningssätt gentemot livets början, innehåll och slut. Med det menas att människor kan få svar på svåra och viktiga livsåskådningsfrågor som:

Hur har livet har uppstått? Vilka regler ska människan följa? Vad är godhet och ondska? Vad händer när vi dör?

  • Religionen ger en syn på hur livet (till exempel människor, djur och växter) och naturen har uppstått och fungerar.
  • Religionen ger en syn på t ex vilken plats allt levande ska ha och vilka regler som människorna bör leva sitt liv efter (t ex att inte ljuga, inte döda, inte stjäla och att inte vara otrogen)
  • Religionen ger en syn på vad som är gott (t ex kärlek) och ont (t ex hat)
  • Till sist så ger religionen också en syn på vad som händer när vi dör. En del religioner menar att om vi har levt ett gott liv efter de rätta reglerna, hamnar vi i himlen eller i paradiset. Andra menar att vi återföds till människor och får ett nytt liv här på jorden. Vad tror du?

Religioner är i många avseenden väldigt lika varandra, men i andra också väldigt olika. Varför religion kan se olika ut, kan både vara väldigt lätt eller väldigt svårt att svara på, beroende på vilken förklaring du väljer. Varför tror du att det finns flera religioner? Spelar det någon roll om det finns bara en eller om det finns flera? Vad tycker du?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s